JURNAL #21

JURNAL HARIAN


29 APRIL 2017

Alhamdulillah, hari ini, aku buka mata dan lihat aku di rumah. Kadang-kadang aku ni nyanyuk juga, terlupa dah balik. Jadi lepass aku bangun dan siap-siap semua, aku tolong kakak di dapur. Kakak buat begedil daging. Sedap! Dah lama juga aku tak makan…

Lepastu kami makan nasi lauk gulai itik. OK, aku agak jakun, sebab kali pertama makan itik. Aku ingat selama ni dia lebih macam ayam rupanya dia lebih kepada daging ( + ayam la jugak..). aku tak buat apa sangat hari ini, petang tadi adalah tidur sejam. Aku terfikir nak kongsi resepi begedil, manalah tahu, aku yang akan datang tengah baca balik entri ini, tergerak pulak hati nak buat begedil. Siapa tahu kan?


BEGEDIL DAGING 

BAHAN-BAHAN
3kg kentang
2 keping daging kisar (aku guna jenama Ramly)
3sdm bawang goreng
3 sdm daun sup
1sdm lada sulah
2sdm tepung gandum
Garam & serbuk perasa secukup rasa
Telur (dipukul untuk celup begedil sebelum digoreng).

CARA-CARA
1. Kentang dikupas, dipotong dadu dan  digoreng. 
2. Ambil 1 periuk besar lenyekkan kentang yang dah digoreng smpai lumat.
3. Daging kisar direbus kejap dan ditoskan. 
4. Masukkan daging kisar, bawang goreng, lada sulah, garam, serbuk perasa, dan daun sup dalam periuk kentang tadi. Gaul rata semua bahan. Akhir sekali taburkan tepung dan gaul lagi bahan-bahan tu.
5. Bentukkan begedil (biasa orang buat bentuk bulat penyek, tapi kalau nak buat bentuk lain boleh sajo. Aku buat bentuk petaklah, bentuk hatilah, macam-macam bentuk🀣🀣).
6. Celup dengan telur sebelum digoreng.

Tip: Kentang 3kg dpt buat lebih kurang 66 ketul begedil. Banyak, kan? Kalau nak buat sikit, pandai-pandailah kecilkan ratio. Buat banyak pun senang, boleh frozenkan, bila nak, goreng je.


Hambik kau, aku jadi chef harini, tapi chef pembantu je mampu😜😜. Sampai sini saja jurnal aku hari ini, aku nak tidur. Selamat malam!


-Baiti Husna
p/s: kepada diri sendiri yang sedang membaca blog ini, jom buat begedil πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹.

Comments

Popular Posts